tirsdag, februar 10, 2009

Tur til Tunheim

Søndag la jeg og Lena ut på tur til hytta på Tunheim. Vi var litt usikre på om vi skulle gå, siden det var ganske mye vind, men bestemte oss for å prøve, og heller snu hvis det skulle vise seg å bli for ille. Vi tok en rast på nordpunktet, som er ca halvveis, og bestemte oss da for å gå helt frem. Det er ikke så langt, 6,6 km, men i liten kuling kan det bli langt nok.

Men det ble en fin tur, så vi var glade for at vi kom oss av gårde :-)
Hytta på tunheim var opprinnelig et dynamittlager, veggene av stein er minst en halv meter tykke. Men det er ei koselig hytte med bra standard, så den må nok besøkes igjen. Bildet viser Bjørnehiet, som er navnet på hytta.

Årsaken til at vi gikk dit var for å sjekke tilstanden på ovnen og pipa. Vi hadde fått beskjed om at ovnen og kanskje en del av ovnsrøret måtte skiftes. Og det kan man si stemte bra :-) Ovnen er kommet på hytta, så det er bare å dra å skifte den ut.

Etter litt lunsj (dry-tech med karrikylling), gikk vi en tur til Tunheim sentrum. Her ble det drevet gruvedrift fra ca 1915-1940. Jeg mener å ha hørt at det på det meste bodde så masse som bortimot 180 mennesker der, og der var ca 25 hus. Bildet under viser et av husene, eller det som er igjen av det.


Man ser godt sporene etter gruvedriften, blant annet jernbanelinja som ble brukt til å frakte kull fra gruvene. Også damplokomotivet står igjen. Men det ser ikke helt ut som om at det er mulig å få det i drift lengre :-)